Projekti

Biseri – letovanje

Vsako leto letujemo skupaj z otroki. Tudi letos je po zaključku ostalo polno spominov, nasmehov, prijateljstev, lepih dogodkov, ki bodo še dolgo spremljali 196 otrok in 119 prostovoljcev (animatorjev, kuharjev, tehničnih ekip in voditeljev). Posebna zahvala gre vsem prostovoljcem, donatorjem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli da so Biseri rasli tudi v letošnjem letu.

Si že hodil po Portorožu in zagledal veliko skupino otrok in mladostnikov s klobučki na glavi, ki veselo poje Deset zamorčkov? J To so mali Biserčki, ki skupaj z zagnanimi animatorji preživljajo nepozabne počitnice na morju. V petih tednih se v župnišču veseli  več kot 200 otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin. Vsak dan plavamo in skačemo v morje, ustvarjamo na delavnicah, pojemo in si ogledamo jutranjo igrico ter dobro jemo, za kar poskrbi tehnična ekipa. Da pa ni vsak dan enak, se odpravimo tudi na izlet z ladjico v Izolo, povabimo različne goste, imamo veliko igro in različne zabavne večere.  Tako lepo se imamo, da na koncu nočemo domov.

Veščine: delo z otroki, razigranost, pozitivnost, veselje, sposobnost delovanja brez spanja (WINK)

Št. prostovoljcev: 130

Ciljna skupina: starejši od 16 let (do 30)

Vidni in varni na cesti – preventiva

Več kot 2500 otrok in 700 animatorjev iz 31 župnij po Sloveniji vstopa v novo šolsko leto bolj vidno in varno. Čez poletje so sodelovali na preventivnih delavnicah o varnosti v prometu, ki so potekale na oratorijih v sklopu projekta Vidni in varni na cesti. Hvala vsem, da ste sodelovali in naj vam obnovljeno znanje dobro služi!  Tudi v jesenskih mesecih ne počivamo. Vodimo preventivne dejavnostmi za starejše udeležence v prometu. Projekt Vidni in varni na cesti sofinancira Agencija za varnost prometa.

Pomoč bolnikom, invalidom in starejšim

Od starejših se lahko zelo veliko naučimo, zato jim prostovoljci youngCaritas z veseljem priskočimo na pomoč. Dan jim polepšamo  s preprostim obiskom in prijetnim klepetom. Z veseljem  jim kaj prinesemo iz trgovine ali jih pospremimo k zdravniku.

Vsako leto pa tudi sodelujemo pri organizaciji romanja bolnikov in invalidov na Brezje, kjer starejšim in bolnim priskočimo na pomoč s prevažanjem invalidskih vozičkov do prizorišča, plastenko vode ter se z njimi tudi nasmejimo. Prostovoljci priskočimo na pomoč tudi pri pripravi in čiščenju prizorišča ter sveti maši.

Veščine: potrpežljivost, dobra volja, veselje za delo s starejšimi

Odziv na izredne dogodke

Zaradi nepredvidljivosti narave se lahko hitro zgodi, da ljudje v naši okolici potrebujejo pomoč. Takrat prostovoljci youngCaritas stopimo v akcijo. Pomagamo ob poplavah, neurjih s točo in drugih naravnih ujmah ali izrednih dogodkih. Seveda je poskrbljeno tudi za našo varnost in informacije, ki nam pomagajo pri sodelovanju.

Veščine: hitra odzivnost, iznajdljivost, fizična pripravljenost, želja za delo

Št. prostovoljcev: odvisno od obsega naravne nesreče

Zagovorništvo, osveščanje, preventiva

Na Slovenski karitas poteka veliko različnih projektov pri katerih prostovoljci youngCaritas  s svojimi idejami in mladostjo pripomoremo k uspešnejši izvedbi le-teh. Projekti se dotikajo vseh članov naše družbe. Med projekti je verjetno najbolj odmeven Klic dobrote ali pa akcija 40 dni brez alkohola. Vsem šolarjem je najbolj poznana akcija Pokloni zvezek. Aktualen pa je tudi projekt MIND, katerega glavni namen je ozaveščanje o migracijah in povezavi z globalnim trajnostnim razvojem. Zaradi raznolikosti boš zagotovo našel eno, ki ti bo všeč.

Veščine: izvirnost, ustvarjalnost, pripravljenost, zagnanost za delo

Ciljna skupina: študentje in mladi v poklicih, dijaki pri Klicu dobrote

Mednarodno prostovoljstvo

Erasmus + izmenjava je lahko dobra priložnost, da pridobljene izkušnje doma deliš s preostalimi prostovoljci mreže youngCaritas po Evropi. Prva mednarodna izmenjava se je uspešno zaključila. Prostovoljci so bili nad njo navdušeni, zato bomo v prihodnosti načrtovali še kakšno.

Migracije

Mnogi danes zapustijo svoj dom v želji po boljšem življenju. Znajdejo se  v novem okolju, kjer si vsi najbolj želijo, le da bi bili sprejeti. Prostovoljci jim pomagamo pri učenju jezika in spoznavanju nove kulture. Z mladimi migranti se družimo pri  projektu BUDDY  project. Migrantskim družinam, še posebno staršem, s svojo pomočjo omogočimo lažje vključevanje v novo okolico.

Veščine: odprtost, sprejemanje drugačnosti, komunikativnost, znanje tujih jezikov, kreativnost, čut za delo z ljudmi

Št. prostovoljcev: 20

Ciljna skupina: študenti in mladi v poklicih

Mladi za mlade

A ni lepo, če lahko pomagaš svojemu sovrstniku?  S svojimi sovrstniki lahko deliš izkušnje in jim svetuješ. S tem jim pomagaš in tako dobiš neprecenljive izkušnje in nova prijateljstva.

Pomagamo mladim mamicam z materialnimi dobrinami in svetovanjem, otrokom nudimo učno pomoč in za njih pripravimo različna druženja in aktivnosti. Mladostnikom nudimo možnost pogovora ob stiskah in sproščenega druženja.

Veščine: Komunikativnost, odprtost, empatija, čut za sočloveka

Odvisnost med nami

Za tiste, ki si želite težjih izzivov se lahko preizkusite kot prostovoljec pri delu z odvisniki v zavodu Pelikan – Karitas. V njem lahko poleg odvisnikov srečate tudi mame z otroki v stiski. Prostovoljno delo obsega pomoč odvisnikom pri izletih, pohodih in aktivnostih. Nudite lahko podporo njihovim svojcem. Za opravljanje prostovoljnega dela je potrebno opraviti predhodno polletno izobraževanje.

Veščine: osebna zrelost, razčiščen odnos do droge, čut do sočloveka, sposobnost komunikacije

Št. prostovoljcev: 5

Ciljna skupina: študentje starejši od 20 let in mladi v poklicih

Tehnična pomoč pri izvedbi dogodkov

Sestavni del projektov, ki potekajo v okviru youngCaritas so tudi dogodki, pri katerih pride prav vsaka roka. Delo vključuje pripravo prostorov, usmerjanje udeležencev in gostov dogodka, pomoč pri pogostitvi, pomoč pri administrativnih delih, pri vodenju dogodka itd.

Veščine: Tehnični tip človeka, zagnanost, komunikativnost, organiziranost

Št. prostovoljcev: odvisno od dogodka

Ciljna skupina: dijaki, študenti in mladi v poklicih

Na zdravo zabavo v naravo

V sklopu programa youngCaritas oziroma Karitas mladih v Sloveniji ter v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa pripravljamo projekt Na zdravo zabavo v naravo. Z njim želimo otroke in mladostnike, preko njih pa tudi odrasle ozaveščati o škodljivosti prekomernega uživanja alkohola. Projekt se deli na dva sklopa:

• Akcija Hribi 0.0 – za osnovne šole: v začetku maja pošljemo OŠ vabilo za sodelovanje. Zainteresirane šole nato povabijo učence k sodelovanju in jim razdeli brošure, v katere učenci, ki se odločijo sodelovati, zbirajo višinske metre, zapisujejo kraj izleta in prebirajo preventivno vsebino s področja alkohola, aktivnost pa mora potekati brez alkohola.
  • V jeseni izvajamo preventivne delavnice za mladinske skupine po vseh Sloveniji.

Posebne akcije

Nekateri projekti v sklopu Slovenske karitas potekajo le določeno obdobje. Med njimi so 72 ur brez kompromisa in Vidni in varni na cesti. Če imaš rad akcijo in hitre rezultate bo eden od teh projektov kot nalašč zate.

Veščine: delavnost, iznajdljivost, timsko delo, sposobnost prilagajanja, sposobnosti javnega nastopanja

Št. prostovoljcev: 30

Naše aktivnosti v sliki