Očistimo svoje okolje

youngCaritas Slovenija vabi, da se v začetku oktobra 2021 pridružite izzivu »Očistimo svoje okolje«, ki v organizaciji youngCaritas poteka po celotni Evropi! Spodbujamo ekipe mladih prostovoljcev, da nekaj časa namenijo reševanju svojega okolja pred drobnimi odpadki. Z odstranjevanjem smeti iz našega okolja želimo pokazati, da nam je mar za stvarstvo in hkrati ozaveščati o ozaveščati o ohranjanju narave tekom celega leta.

KAKO?

Sodelujoče skupine opredelijo območje, ki ga je treba očistiti, na primer park, gozd, sosesko ali  rečno strugo oziroma brežino. Vsaka ekipa se sestane in porabi nekaj časa za čiščenje in urejanje izbranega območja. Pri akciji urejamo svoje okolje, tam kjer preživimo največ časa in nam drobne smeti motijo mir in čistočo.

ZAKAJ?

S tem izzivom želimo združiti lokalne skupnosti, da očistijo, uredijo in ohranijo okolje, v katerem živijo, ter organizirajo družabno akcijo. Za skupine mladih je to priložnost za promocijo prostovoljnega dela, ki ga opravljajo in prostovoljstva nasploh. Ozaveščamo o okoljskih vprašanjih in čistem okolju tekom celega leta, ker si želimo skozi leto živeti v čistem okolju, ob enem pa skrbimo tudi za živali in vzgajamo druge o kulturi recikliranja in ločevanja odpadkov.

KAJ POTREBUJETE ZA SODELOVANJE? 

Za sodelovanje ne potrebujete veliko virov. Potrebujete enega ali dva prostovoljca, ki načrtujeta dogodek, nadzirata in podpirata prostovoljce, pa tudi nekaj preprostih orodij, na primer vrečke za koš in rokavice. Ta dogodek lahko uporabite tudi za distribucijo promocijskega materiala in/ali gradiva za ozaveščanje, če ga imate.

KOMUNIKACIJA

Sodelujoče organizacije se spodbuja, da o svojih dejavnostih poročajo na družbenih medijih. In uporabijo #ocistimosvojeokolje in #youngcaritas pri svojih objavah. Po prijavi prejmete gradiva z nasveti za lažjo komunikacijo aktivnosti.

KAKO SE PRIJAVITE?

Prijavite svojo skupino TUKAJ, navedite ime skupine, kraj in okviren datum izvedbe. Po prijavi prejmete digitalni priročnik z nasveti za izvedbo aktivnosti in priročnik z nasveti za komunikacijo na družbenih omrežjih. Vsi sodelujoči prejmejo tudi skromne zahvale za sodelovanje.

Zberimo se v čim večjem številu in očistimo naša lokalna okolja ter ozavestimo druge o tem pomenu čistega okolja!