Varno s kolesom

Kolesarstvo je v letu 2020 in 2021 v Sloveniji postalo izjemno priljubljen šport.

Zaradi uspešne promocije zdravega načina življenja pa veliko ljudi za namene dnevne mobilnosti uporablja kolo. Ker ima youngCaritas veliko izkušenj na področju preventivnih aktivnosti (alkohol v prometu, vidni in varni na cesti, za kolo, …) smo se skupaj z Agencijo za varnost prometa odločili zagnati nov projekt Varno s kolesom. V letošnjem letu želimo projekt pilotno izvesti in ga sčasoma v sodelovanju z AVP nadgrajevati, ter na tak način prispevati k cilju varnosti kolesarjev – v prometu in izven prometa.

V sklopu projekta bomo zbirali kolesarske kilometre oziroma kolesarske višinske metre, katere se bo vpisovalo v posebno brošuro. Vsi, ki bodo imeli izpolnjene zastavljene kilometre oziroma višinske metre, bodisi s cestnim, gorskim ali mestnim kolesom, bodo vključeni v žreb za praktično nagrado. Vsi sodelujoči v aktivnosti se bodo morali pred vožnjo in vpisom podatkov v brošuro obvezati, da bo ta potekala brez alkohola, po cestno prometnih predpisih, z varnim kolesom in vso obvezno zaščitno opremo. Pa tudi z veliko dobre volje!

Na voljo bo tudi interaktiven spletni kviz, v katerem boste lahko preizkusili in poglobili svoje znanje cestno prometnih predpisov pri kolesarjenju, saj čedalje manj kolesarjev zares upošteva prometna pravila in to meče slabo luč na vse kolesarje vključene v promet. Poleg teh težkih vprašanj so vključena tudi vprašanja informativno – zabavne narave.

Izvedli pa bomo tudi izobraževalna srečanja za vse tiste, ki boste sodelovali pri zbiranju kolesarskih kilometrov oziroma višinskih metrov in tiste, ki boste rešili kviz Cestno prometna pravila pri kolesarjenju, kjer bomo skupaj ponovno obnovili znanje cestno prometnih predpisov, pregledali varnost kolesa in obvezno zaščitno opremo pri kolesarjenju.

V kolikor se zanimate za sodelovanje v projektu ali pa želite več informacij nam pišite na [email protected]