Na zdravo zabavo v naravo

Projekt, Na zdravo zabavo naravo, ki je bil pilotno izveden že leta 2019, je obravnaval problematiko udeležbe v prometu pod vplivom alkohola (vožnja na in s športnih aktivnosti, pešačenje pod vplivom alkohola …) ter problematiko alkohola na splošno v družbi. Projekt bomo izvajali tudi v letu 2021.

Projekt, ki se je v zadnjih mesecih leta 2020 odvijal nekoliko drugače, smo vseeno uspešno izpeljali. Sprva smo lahko organizirali nekaj krajših pohodov v hribe (Martuljški slapovi, Pogačnikov dom na Kriških podih …), a smo kmalu celotno dogajanje preselili na splet. Pripravili smo spletni kviz, na katerega smo prejeli zares pozitivne odzive. S kvizom, Kaj že vem o alkoholu, smo želeli vzpodbuditi delčke kritičnega mišljenja in spodbuditi odgovornost uživanja alkohola.

Ciljna skupina projekta so bili predvsem mladi. Kljub trenutni situaciji, smo mlade spodbujali k aktivnostim v naravi in jih želeli spodbuditi k udeležbi v prometu brez alkohola.

Preko slovenskih župnij in drugih mladinskih skupin, smo dosegli nekatere mlade in izvedli delavnico o problematiki alkohola, ki se je preko osebne izkušnje prelevila v pogovor o škodljivosti alkohola na telo in v prometu.

Projekt se je res da zaključil, a možnosti za sodelovanja so še vedno odprta. Sodelujete lahko tako, da preživite čim več svojega prostega časa aktivno v naravi in nam pošljete kakšno fotografijo aktivnosti brez alkohola. Spet drugič lahko pišete na e-poštni naslov [email protected] in se dogovorimo za delavnico ali druge aktivnosti.

ZA OSNOVNE ŠOLE 2021


Slovenska karitas je v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa ponovno pripravila projekt Na zdravo zabavo v naravo. Projekt je bil izredno lepo sprejet že leta 2019, ko smo Vam ga pilotno tudi predstavili. Odziv osnovnih šol je bil več kot navdušujoč. S projektom želimo spodbuditi otroke, starše ali stare starše da do oktobra 2021 skupaj naredijo vsaj 3000 višinskih metrov v slovenskih hribih in preživijo kvaliteten čas skupaj v naravi brez alkohola, kar vključuje tudi vožnjo do in iz izhodišča.

Za sodelujoče družine bo pripravljena brošura s predlogi za nekaj vzponov. Brošura bo vsebovala tudi prostor za žig z vrha osvojene vzpetine in za družinsko fotografijo ter prostor v katerem bo v smislu »Ali ste vedeli« predstavljena vsebina s področja alkohola v prometu. Namen le-tega je, da otroci tekom izleta te vsebine predstavijo staršem, oni pa bodo po vsakem vzponu podpisali izjavo, da so bili seznanjeni z vsebinami, ki jih bodo predstavili otroci.
Po opravljenih višinskih metrih bo komisija, ki bo sestavljena iz 3 članov, aktivnosti pregledala in med vsemi sodelujočimi izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejel nagrado – komplet opreme za pohodništvo. Vsi ostali pa bodo nagrajeni s tolažilnimi manjšimi nagradami.

V kolikor se kot šola ali posamezniki zanimate za sodelovanje v projektu nam pišite na [email protected] in posredovali vam bomo več informacij.

ZBIRANJE VIŠINSKIH METROV ZA OTROKE IN STARŠE