Škodljivost elektronskih cigaret

V tednu, ki je pred nami, smo se pri youngCaritas odločili, da, v sklopu projekta Migaj, zdravo uživaj!, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, pripravimo kampanjo za osveščanje o škodljivosti elektronskih cigaret.

Le te so znane tudi po imeni e-cigareta ali vejp. To so izdelki, ki segrevajo tekočino, ta se spremeni v aerosol (to so delci snovi, ki lebdijo v zraku – lahko so prah, dim ali meglica), ki ga nato vdihuje uporabnik. Aerosol ni le neškodljiva vodna para, ampak vsebuje številne zdravju škodljive snovi. Poleg tega pa povzročajo tudi zasvojenost z nikotinom – gre za hitro dovajanje visoke ravni nikotina, zato se lahko zasvojenost pojavi hitreje in močneje.

Elektronske cigarete segrevajo posebno tekočino, ob tem nastaja aerosol, ki ga vdihuje uporabnik. Glavne sestavine tekočine za elektronske cigarete so nikotin, vlažilci, arome in voda.

Aerosol elektronskih cigaret še zdaleč ni navadna para ali ogret zrak, ampak vsebuje znatne ravni zdravju škodljivih snovi. V aerosolu se poleg nikotina (ki ga pridobivamo iz tobaka) nahajajo vlažilci (propilen glikol in/ali glicerol), različne arome, rakotvorne snovi (formaldehid, benzen), težke kovine (nikelj, krom, svinec, aluminij, kadmij, mangan, kosite, baker), druge kemične snovi (akrolein, glikosal …), majhne delce …

Uporabnik je torej ob uporabi EC znatno izpostavljen zdravju škodljivih snovi. Vnos nikotina je podoben kot pri kajenju tobačnih cigaret.

ŠKODLJIVI UČINKI NA TELO

Škodljivi učinki uporabe elektronskih cigaret se kažejo:

  • Draženje ust in grla,
  • kašelj, suha usta,
  • slabost,
  • glavobol,
  • zasvojenost z nikotinom,
  • epileptični napadi,
  • akutne kemične poškodbe pljuč,
  • različne oblike pljučnic,
  • poškodbe in opekline.

Še posebej pa je uporaba elektronskih cigaret tvegana za otroke, mladostnike in mlade odrasle, saj so mladi bolj dovzetni za zasvojenost z nikotinom kot odrasli.



SKRB ZA OKOLJE

Za elektronske cigarete so značilni intenzivnejši proizvodni procesi in materiali, ki niso biološko razgradljivi in jih ni možno reciklirati. Prav tako so mnogi izdelki namenjeni enkratni uporabi. E-cigarete vsebujejo kovinske dele, vezje, baterije in strupene snovi ter tvorijo strupene emisije, ki onesnažujejo okolje.
Ustrezno odstranjevanje teh odpadkov na okolje varen in prijazen način postaja vedno večji problem.

Poskrbimo za lastno zdravje in dobro počutje! Namesto e-cigaret raje izberimo sprehod v naravo, druženje s prijatelji, izlet, pojejmo jabolko …
Brez elektronskih cigaret pa bo lepša in varnejša tudi naša narava.

Projekt Migaj, zdravo uživaj! sofinancira Ministrstvo za zdravje.