Zaključek Dobrodelno okrog Slovenije 2023

Kolesarji so tudi letos zavrteli pedale okoli Slovenije za dober namen ter s skupnimi močmi zbirali sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Dobrodelno okrog Slovenije – DOS je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko se s cestnimi kolesi prekolesari  traso okrog celotne Slovenije v skupni razdalji 1225 kilometrov. Zbiranje sredstev s sloganom »POT ZA SREČO OTROK«, je tudi letos koordinirala Slovenska karitas.

Dami Zupiidejni oče DOS, kolesarski promotor in ultramaratonski kolesarFOTO: www.tomazkos.com – Tomaž Kos Photography

V letu 2023 je bil projekt, pod vodstvom kolesarskega promotorja in ultramaratonskega kolesarja Damija Zupija uspešno izpeljan že četrtič.  Letošnji DOS je bil razdeljen na 5 etap.  5 dni – 5 etap, skupaj povezanih v celoto okrog Slovenije. Zbirala so se sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Uradni slogan projekta se glasi: »POT ZA SREČO OTROK«.

DOS je tudi ozaveščanje o zdravem načinu življenja in gibanju

Kot je predstavil Luka Oven s Slovenske karitas, vsako leto z veseljem sodelujejo pri projektu, ki ozavešča o zdravem načinu življenja in spodbuja gibanje. Kot namreč kažejo raziskave je le 20 % najstnikov vsak dan vsaj eno uro telesno dejavnih, kar je minimalni standard priporočil.

Longitudinalna raziskava, ki jo opravlja Fakulteta za šport v Ljubljani pa kaže, da imamo v Sloveniji vse več otrok s povečano telesno težo. V zadnjih letih se odstotek teh otrok giblje med 20 in 24 odstotki, zato so otroci v primerjavi z otroki izpred desetletja vse manj telesno sposobni zlasti na področju vzdržljivosti.

troci, stari 11–13 let, pretečejo danes 600-metrsko razdaljo povprečno 7 do 8 sekund počasneje kot pred 20 leti. Aerobni tek na 600 metrov je eden od pokazateljev funkcionalnih sposobnosti otrok, zlasti krvno-žilnega in dihalnega sistema.

Najmanj ugodni trendi se kažejo prav med slabše izobraženimi ter socialno in ekonomsko ranljivejšimi. Na Slovenski karitas so zato letos pričeli s 3-letnim projektom Migaj, zdravo uživaj!, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje in v sklopu katerega bodo na več lokacijah po Sloveniji izvajali tedenske gibalne aktivnosti za otroke, delavnice kuhanja in aktivne poletne tabore za otroke. S temi konkretnimi aktivnostmi in ozaveščanjem želijo pripomoči k bolj zdravemu življenju otrok, mladostnikov in mladih v Sloveniji.

Luka Oven, Slovenska karitas. FOTO: www.tomazkos.com – Tomaž Kos Photography

Koles se je v treh letih razveselilo več kot 90 otrok

V letošnji akciji je bilo do sedaj zbranih sredstev za 26 koles. 12 novih koles so tekom vožnje po Sloveniji  že namenili otrokom. V treh letih pa je bilo v sklopu akcije razdeljenih že več kot 90 koles.

DOS je tudi projekt ozaveščanja

Predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Robert Gratton, ki je bila letos partnerica projekta, je poudaril izjemno moč športa, ki na vse nas, ne le na osebe, ki živijo s sladkorno boleznijo, vpliva pozitivno. Naj spomnimo, da so letos del karavane 26 kolesarjev, ki dobrodelno kolesarijo, tudi dva, ki skozi življenje krmarijo prav s to boleznijo. Skupaj so kolesarji letos nabirali tudi kilometre v okviru projekta #DarujemKilometre.

FOTO UTRINKI NOVINARSKE KONFERENCE (Foto: www.tomazkos.com – Tomaž Kos Photography)