ZGODBE OBLEK

2. IZMENJEVALNICA OBLAČIL


13.12.2023
15.00 – 21.00

KJE? Poljanska cesta 4, 1000 Ljubljana

KDO? Vsak, ki želi, da v njegovi garderobi zaveje svež veter, hkrati pa mu je mar za okolje in sočloveka.


NAVODILA ZA ZBIRANJE OBLAČIL

  1. Preglej svojo omaro in izberi oblačila, ki bi jih rad/a podaril/a, zamenjal/a.
  2. Vsa oblačila preglej (ali so primerna; niso poškodovana, so čista …) po potrebi jih operi in zlikaj ali nesi v čistilnico.
  3. Preveri, če imajo oblačila zapisane velikosti. V primeru da ne, si zapiši vsaj približno velikost in jo oddaj zraven oblačila.
  4. Pomisli, v čem so ta oblačila nekaj posebnega. Si z njimi doživel/a kaj čudovitega, nepozabnega? Njihovo zgodbo (največ tri povedi), lahko tudi misel ali sporočilo, ki ga želiš posredovati bodočemu lastniku tega oblačila, zapiši. Kartonček, na katerega boš zapisal/a zgodbo/sporočilo, dobiš pri oddaji oblačil. Lahko pa jo zapišeš že doma – predlogo kartončka najdeš na spletni strani in na IG, FB profilu … V primeru večjega števila oblačil lahko eno zgodbo/sporočilo zapišeš za več oblačil skupaj.
  5. S kupončki pridi na izmenjevalnico in izberi oblačilo, s katerim želiš pisati nadaljevanje njegove in tudi svoje zgodbe.

KAKŠNA OBLAČILA ZBIRAMO?

DA
sveže oprana in zlikana oblačila (navodila čiščenja najdeš tudi na etiketi oblačila) doma ali v čistilnici (če je oblačilo več let samevalo v omari, ga ponovno operi), cela nepoškodovana oblačila
NE
spodnje perilo, kopalke, čevlji, oblačila s spranim potiskom, umazana oblačila, strgana ali drugače poškodovana oblačila

Oddaj takšno oblačilo, ki bi ga z veseljem nosil/a tudi sam/a! 😊

Tabele za lažje določevanje velikosti oblačil: https://www.mana.eu/tabele-velikosti/

ZAKAJ SODELOVATI

Ali imaš oblačila, ki jih več ne nosiš in bi morda komu drugemu prišle zelo prav? Ali pa imaš morda tebi zelo ljube kose oblačil, ki bi jih bilo potrebno zašiti, obnoviti ali spremeniti v kaj drugega, uporabnega? Pridruži se nam in soustvarjaj zgodbe oblek.

Kljub vedno večjemu ozaveščanju o ponovni uporabi, se še vedno ogromno oblačil zavrže. Ali veš, da v Sloveniji vsako leto zavržemo 25 tisoč ton oblačil, kar na leto znaša 12 kg zavrženih oblačil na prebivalca?

Namen projekta Zgodbe oblek je ozaveščanje o hitri modi, veliki količini zavrženih oblačil in negativnih posledicah na okolje ter družbo (nehumane delovne razmere, onesnaževanje). Hkrati želimo s projektom tudi aktivno prispevati k trajnostni uporabi oblačil in zmanjšanju prej omenjenih posledic. V ta namen bodo znotraj projekta potekale izmenjevalnice oblačil, kjer bodo rabljena oblačila našla novega lastnika, ter šiviljske delavnice, kjer se bo lahko vsak opremil z veščinami, s katerimi bo lahko svoja oblačila popravil ali jih predelal. Čeprav je ideja izmenjevalnic, da prinesene kose oblačil zamenjaš za druge, bodo oblačila dostopna tudi za vse, ki jih bodo potrebovali. 

In zakaj ravno Zgodbe oblek? Vsako oblačilo v izmenjevalnici bo opremljeno s kratko zgodbo ali mislijo, ki jo bo napisal nekdanji lastnik oblačila. S tem želimo ozavestiti ljudi, da je vsako oblačilo pomembno in ima za sabo že neko zgodbo. Že samo če pomislimo, da je nekdo za njegovo izdelavo vložil svoj čas in trud …  

Prednosti uporabe rabljenih oblačil:

  • so okolju prijazna,
  • varčna,
  • veš, da so vzdržljiva,
  • ob prvem pranju se ne bodo skrčila, 😊
  • imajo svojo edinstveno zgodbo.

IZMENJEVALNICE OBLAČIL

KDAJ?

Sreda 11. 10. 2023 – OD 15.00 DO 21.00

Sreda 13. 12. 2023 – OD 15.00 DO 21.00

Sreda 14. 2. 2024 – OD 15.00 DO 21.00

Sreda 17. 4. 2024 – OD 15.00 DO 21.00

Oblačila zbiramo v youngCaritas centru. Poljanska cesta 4, 1000 Ljubljana.

KAM IN KDAJ LAHKO PRINESEM OBLAČILA?

Oblačila lahko prineseš:
– na dan izmenjevalnice,
– 1 dan pred izmenjevalnico od 15.00 ure dalje,
– vsak torek med 9.00 in 15.30 uro, ter vsak četrtek med 10.00 in 12.00 uro.

V kolikor ti noben termin ne ustreza, pa bi vseeno rad podaril oblačila z zgodbo, nam piši na mail [email protected], da se dogovorimo za prevzem ob uri, ki ti bo ustrezala. 🙂 Ob oddaji oblačil prejmeš kupončke. Kuponček lahko unovčiš na katerikoli datum izmenjevalnic.

KAKO POTEKA? Na izmenjevalnici bodo lahko udeleženci izbrane kose oblačil zamenjali za prinesene. Oblačila se bodo zbirala tudi že pred samim dogodkom. Prvo zbiranje oblačil za izmenjevalnice bo potekalo v TOREK, 10.10. v centru youngCaritas od 15.30 ure naprej. Lahko pa oddaš svoja oblačila v zbiralnik, ki se nahaja v prostorih Slovenske Karitas (Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana). Za več informacij pokukaj v Navodila za zbiranje oblačil. 

ŠIVILJSKE DELAVNICE

KDAJ?

Sobota 14. 10. 2023 – osnove šivanja

Sobota 16. 3. 2024 – Spoznavanje šivalnega stroja

Sobota 13. 4. 2024 – predelava oblačil

OD 9.00 DO 12.00, z možnostjo podaljšanja, v kolikor bi imel voljo; inštruktorica bo vesela 🙂

Kje? Poljanska cesta 4, 1000 Ljubljana

KDO? Vsakdo, ki si želi naučiti šivati in podaljšati življenjsko dobo svojim oblačilom.

NAMEN: Na delavnicah bomo spoznali osnove ročnega šivanja in šivanja na stroj ter preuredili rabljen kos oblačila.

Vabimo te, da se nam pridružiš na šiviljskih delavnicah, ne glede na stopnjo šiviljskih veščin. 🙂 Delavnice so zasnovane na način, da bo vsak nadgradil svoje že obstoječe znanje.

KAKO SE PRIJAVIŠ NA DELAVNICE?

Svojo prijavo na šiviljske delavnice oddaš TUKAJ.