NAJBOLJŠI BUHTELJNI BABI MARIJE

V tokratni rubriki Kuhajmo skupaj vam predstavljamo recept za buhtlje Katarinine babice Marije. Pravi, da so tako puhasti, mehki in slastni, da so enostavno najboljši. Katarina si nekoč želi pripraviti prav tako dobre buhtlje kot njena babi, zato se je s sestro in sestrično povabila na tečaj priprave buhtljev. Babi Marija jim je zaupala nekaj skrivnosti in trikov za uspešno pripravo. Da se boste lahko tudi sami sladkali s slastnimi buhtlji, vam zaupamo njen recept. 🙂

Za pripravo kvašenega testa potrebujete:

• 500 g moke
  • 250 mL mleka
  • 20 g kvasa
  • 1 celo jajce
  • 2 rumenjaka
  • 100 g sladkorja
  • žlička soli
  • limonina lupinica
  • 100 g masla
  • 1 velika žlica kisle smetane
  • 1 žlica olja

Za nadev:

• 150 g trde marmelade
  • 80 g surovega masla
  • Mleti sladkor za posip

Potek priprave:

Moko presejemo v posodo in v njej naredimo jamico. V jamico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, mlačno mleko in pripravimo kvasec. Pustimo 5-10 minut da vzhaja, vmes pa pripravimo ostale sestavine. V lončku stopimo maslo, dodamo preostalo mleko in ju segrejemo do mlačnega. Dodamo 1 celo jajce, 2 rumenjaka, sol, sladkor, žlico olja in limonino lupinico in premešamo. Tekočino dodamo k vzhajanemu kvascu, dodamo še veliko žlico kisle smetane (to je skrivna sestavina!) in testo zgnetemo z mešalnikom. Pripravljeno testo je zelo mehko, naj vas to ne preseneti. Če se vseeno preveč lepi, mu dodajte malo moke, toliko da se testo lepo odlepi od posode. Po končanem gnetenju, testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 30 minut.

Vzhajano testo damo na pomokan prt in razvaljamo za prst debelo v pravokotnik. Razrežemo ga na 8-10 kvadratov (odvisno od željene velikosti buhtljev). Na vsak kvadrat damo žlico marmelade. Marmelada naj bo trda, da ne bo stekla iz buhtljev.  Katarinina babi Marija uporablja njeno slastno domačo marmelado iz kosmulj, ki je res trda. Vi pa lahko uporabite tisto, ki vam je najljubša. Kvadrate stisnemo v mošnjiček (buhtelj) in jih na vsaki strani pomočimo v stopljeno maslo, da se buhtljii med vzhajanjem ne sprimejo. Pripravljene buhtlje vzhajamo 45-60 minut. Po končanem vzhajanju, jih damo v ogreto pečico na 180 °C za 30 – 40 minut, oziroma toliko, da postanejo zlatorjavo zapečeni.  Pečene potresemo z mletim sladkorjem in še tople postrežemo.

Recept je izdan, zdaj pa veselo na delo! Tisti iz živite skupaj v gospodinjstvu lahko buhtlje pripravljate skupaj. Za ostale pa naj razdalja ne bo ovira. Povežite se po telefonu ali spletnih aplikacijah in jih pripravite na daljavo, vsak svoje. 😀 Saj gre tudi tako, kajne? Pa še več se vas bo lahko sladkalo z buhtlji. Peka vam bo vzela kar nekaj časa, ampak se splača potruditi, saj je rezultat odličen. Med vzhajanjem in peko pa imate čas, da se med seboj družite, poklepetate, se kaj novega naučite in seveda skupaj pospravite kuhinjo in posodo, ki jo je pri peki vedno veliko, ni tako? 😊

Da se bodo nam cedile sline ob vaših mojstrovinah, vas vabimo, da nam pošljite kakšen foto utrinek iz vašega kuhanja. Če imate kakšen poseben recept, ki bi ga morali poznati prav vsi bralci revije, pa bomo zelo vesele, da nam recept pošljete. Objavljen bo v eni od prihodnjih številk revije Žarek dobrote. Slike in recepte iz vašega skupnega kuhanja zbiramo na naslovu: [email protected]. Vsem, ki boste poslali slike ali recepte bomo poslale lepo nagrado. Največja nagrada je pa tako ali tako ta, da ste skupaj in se zabavate med pripravo okusnih receptov, kajne?  😊