JOGURTOVE MIŠKE PO RECEPTU MAME JANE

JOGURTOVE MIŠKE PO RECEPTU MAME JANE

Potrebujete:

  • 2 lončka polnomastnega jogurta
  • 4 jedilne žlice sladkorja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 4 jajca
  • 3 jedilne žlice ruma
  • Ščepec soli
  • 400 g moke
  • 2 zavitka pacilnega praška
  • Približno 1 liter olja (sončnično ali katero drugo, primerno za cvrtje)
  • Sladkor v prahu za posip

Postopek:

  • V eno posodo vbij cela jajca in jim dodaj sladkor ter vanilijev sladkor, v drugi posodi pa si pripravi moko in ji primešaj pecilni prašek.
  • Jajca in sladkor miksaj z električnim mešalnikom da dobiš penasto zmes. Nato dodaj rum, sol in jogurt ter zmešaj, da se vse sestavine enakomerno razporedijo.
  • Zdaj lahko začneš postopoma dodajati mešanico moke in pecilnega praška. Dodajaj žlico po žlico in vmes na roke mešaj z metlico. Ko dodaš vso moko in je dobro premešano, posodo pokrij in pusti stati 15 minut.
  • Medtem ko čakaš, si pripravi posodo in olje za cvrtje. Olja naj bo v posodi toliko, da je dno pokrito za 2 centimetra. Segrej ga na zmerno visokem ognju (če imaš temperature od 1-9, je to nekje na 7). Da je olje dovolj segreto veš tako, da če pomočiš vanj ročaj od kuhalnice, se ob njem pojavijo mali mehurčki.
  • Ko je olje segreto, se lahko lotiš peke mišk. Jedilno žlico pomoč v vroče olje, nato pa zajameš testa za približno polovico žlice in ga počasi spustiš v olje. Ponoviš tolikokrat, da zapolniš celotno površino olja. Pri tem imej v mislih, da miške med peko nekoliko zrastejo.
  • Ko se miške na spodnji strani zlato rumeno zapečejo, jih s pomočjo vilice obrni in speci še na drugi strani (na vsaki strani naj se pečejo približno 1 – 2 minuti – čas peke je odvisen od temperature olja).
  • Iz olja jih poberi z ˝preluknjano zajemalko˝ in jih polagaj na papirnate brisačke, kjer se bo odteklo odvečno olje. Ko se nekoliko ohladijo, jih posuj s sladkorjem v prahu in prestavi na kakšen lep krožnik/pladenj.

Nasvet: Najboljše so še tople 🙂


Mama Jana ob mrzlih dneh zraven mišk priporoča še JAJČNI ŠATO.

Zanj potrebuješ le:

  • 4 rumenjake (najboljša so čimbolj sveža domača jajca)
  • 250 ml mleka
  • 70 g sladkorja

Na štedilniku pripraviš vodno kopel in jo segreješ. Medtem v posodi (najbolje da je kovinska) zmiksaš rumenjake in sladkor da nastane penasta zmes, nato primešaš še mleko. Ko mleko enakomerno vmešaš v jajčno peno, postaviš posodo nad vodno kopel in še nekaj minut miksaš da se vse skupaj segreje in naraste. Napitek je pripravljen.