Evropski teden športa

V sklopu Evropskega tedna športa smo se udeležili konference z naslovom Vloga lokalne skupnosti pri spodbujanju telesne dejavnosti za krepitev zdravja. Konferenco je organizirala iniciativa Evropski teden športa (ETŠ), skupaj s partnerji (NIJZ, Olimpijski komite Slovenije, Fakulteta za šport).

Povprečna starost telovadcev iz Sokola je 75 let! Tako izgleda DOLGOŽIVOST 🙂

Glavni poudarek je bil na pozitivni naravnanosti v skrbi za dolgoživost.

KAJ SPLOH JE POZITIVNA NARAVNANOST?

• To je prevzemanje odgovornosti za svoje življenje in počutje.
  • Opuščanje primerjanja z drugimi.
  • Osredotočanje na pozitivne vidike in blagoslove v življenju.

»Glede na trenutne demografske trende in podatke o staranju prebivalstva v Sloveniji lahko pričakujemo, da se bo povprečna starost prebivalstva v naslednjih desetih letih še naprej povečevala. To bo imelo pomembne posledice za različna področja družbenega življenja, vključno z zdravstvenim sistemom, športnimi programi, trgom dela in pokojninskim sistemom, stanovanjsko in infrastrukturno politiko, za načrtovanje življenja v mestih in podobno.« (https://www.gov.si/novice/2024-09-26-evropski-teden-sporta-tudi-krepitev-vloge-lokalne-skupnosti-pri-spodbujanju-telesne-dejavnosti/)

Vse to zadeva tudi nas mlade, zato je pomembno, da se zavedamo pomembnosti gibanja in aktivnosti za krepitev lastnega zdravja za dolgoživost. To pa se začne že zgodaj v naših družinah.

IZZIV: Ta vikend skupaj s svojo družino aktivno preživi čim več časa zunaj na prostem.

Vadba, ki se izvaja zunaj, v naravi, namreč prinaša več koristi za duševno zdravje.