Uspešen zaključek projekta Priložnost za vse: Center youngCaritas opremljen za prostovoljne aktivnosti

O projektu Priložnost za vse

Projekt Priložnost za vse je potekal od januarja 2023 do decembra 2023. Financiran je bil s strani programa Evropske solidarnostne enote (Evropska unija). Ta program v Sloveniji upravlja Zavod Movit. S projektom smo otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih družin zagotovili kvalitetno in brezplačno učno pomoč. Mladim z migrantskim ozadjem pa smo zagotovili lažje vključevanje v družbo, pri čemer jim pomagagajo sovrstniki, ki sicer nimajo migrantske izkušnje. Naš cilj je, da vključeni otroci in mladostniki vsaj podvojijo razumevanje učnih procesov, ter osvojijo znanje, ki jim bo pomagalo pri nadaljem šolanju. Mladi z migrantskim ozadjem pa razvijejo kvalitetno in razvejano socialno mrežo.

Poleg tega smo s projektom nadgradili sicer sveže prenovljen Center youngCaritas z vso potrebno opremo za izvajanje aktivnosti.

O ekipi

Ekipo smo sestavljali prostovoljci Rahela, Lara, David, Lenart in Tine. Ideja o projektu Priložnost za vse se je porodila med prenovo Centra yongCaritas pri kateri smo sodelovali. Med prenovo, ki je potekala v letu 2022 smo osvežili notranjost centra – prebarvali stene, položili novo talno oblogo, uredili čajno kuhinjo in prostore opremili s pisarniško opremo. Tako smo ustvarili prijetno okolje za različne prostovoljne dejavnosti in programe.

Tekom projekta pa smo opremo še nadgradili (z didaktičnimi gradivi, dodatnimi mizami…), tako da je sedaj popoln za izvajanje najrazličnejših aktivnosti. Dve taki aktivnosti smo tekom projekta tudi vzpostavili: Učna pomoč za socialno ogrožene otroke in srečanja za mlade z migrantskim ozadjem.

Sedaj Center Young Caritas postaja živahno središče aktivnosti, kjer mladi lahko sodelujejo v različnih programih, od izobraževalnih delavnic do prostovoljskih akcij. Prostori so na voljo tudi drugim organizacijam za izvajanje njihovih dejavnosti. Ob zaključku projekta se zahvaljujemo vsem, ki so prispevali k ureditvi centra in k izvajanju aktivnosti. Prepričani smo, da prenovljen in nadgrajen Center youngCaritas postaja pomembna točka v naši skupnosti, kjer mladi lahko preizkušamo svoje ideje. Vsi, ki bi želeli sodelovati kot prostovoljci v aktivnostih ali imate ideja za kakšne druge projekte, lahko pišete na [email protected]

Rahela, Lara, David, Lenart in Tine


Financirala Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorjaev in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali Nacionalne agencije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.