Slovenska karitas je pripravila srečanje staršev in otrok, ki so letovali na Počitnicah Biserov

Karitas je v poletnem času po različnih krajih organizirala vrsto aktivnosti za otroke in družine v stiski, od manjših taborov na morju ali v hribih, delavnic in različnih dni za otroke do letovanj v večjem obsegu, ki potekajo v Portorožu. V nedeljo, 29. avgusta 2021 je potekalo zaključno srečanje staršev, animatorjev ter otrok in mladostnikov, ki so bili poleti vključeni v »Počitnice Biserov«, enega iz med večjih letovanj za socialno ogrožene otroke in mladostnike.

Srečanje staršev, animatorjev ter otrok in mladostnikov, ki so letovali na Počitnicah Biserov je v nedeljo 29. avgusta 2021 potekalo v Cerkljah na Gorenjskem. Udeležilo se ga je 41 otrok in mladostnikov. 38 prostovoljcev youngCaritas je pripravilo pestro dogajanje za otroke, ki so ustvarjali na likovnih in ročnih delavnicah, se preizkusili na plesnem kotičku in športnih igrah ter sodelovali v veliki igri z naslovom Kekec išče kapljice, kar je bila tudi rdeča nit srečanja. Prostovoljci so s tem poskrbeli za tematsko obarvanost srečanja, katerega glavni namen je bil, da se prostovoljci z otroci pred pričetkom šole še enkrat srečajo, obujajo spomine na skupne dneve na morju in polni energije vstopijo v novo šolsko leto. Vzporedno je potekal tudi program za starše, ki so prisluhni pričevanju Veronike Škrubej – preživele v prometni nesreči, ki jo je povzročil alkoholizirani voznik. Srečanje je potekalo v okviru projekta VAU-Vključeni.Aktivni.Uresničeni., ki je financiran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada. S spletnimi mesečnimi srečanji pa bodo nadaljevali tudi tekom celotnega šolskega leta.

Na letovanjih Karitas skupno več kot 600 otrok in 58 družin

Slovenska karitas je preko poletja izvajala letovanja za otroke in mladostnike imenovane Počitnice Biserov. Strokovno vodene počitnice je Karitas omogočila tudi tistim otrokom, ki sicer počitniških radosti ne bi doživeli. Večina otrok in mladostnikov prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače pomaga z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo stiskami, kot so smrt staršev, razveze, različne zlorabe, bolezen, invalidnost, rejništvo, … Z letovanjem so 190 otrokom in mladostnikom iz vse Slovenije omogočili, da preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Otroci so bili različnih narodnosti in ver, kar pa pri navezovanju prijateljstev ni bila nobena ovira. Vodja projekta Počitnice biserov Andreja Urh je poudarila, da je otroke na morju v vseh tednih spremljalo več kot 100 mladih prostovoljcev programa youngCaritas –  Mlada Karitas, ki so se na letovanje čim bolje pripravili preko izobraževanj, ki so se začele februarja in so zaradi omejitev v povezavi s COVID-19 v spletni obliki. Z letošnjo temo »Prijateljstvo je zaklad« so strmeli k spodbujanju prijateljstva in navezovanju stikov med otroci.

V Sončni hiši v Portorožu je na letovanju družin počitniške dni preživljalo 58 socialno ogroženih družin s 115 otroki. Družine, ki se tedensko zamenjajo, prihajajo iz različnih krajev Slovenije. Program v vseh devetih tednih vodijo strokovni delavci, v pomoč pa so jim prostovoljci. Tako letovanje je v Sloveniji nekaj posebnega, ker otrokom in njihovim staršem omogočijo vodene počitnice, da skupaj preživijo prosti čas.

Letovanja za otroke so potekala tudi v vasi Soča, kjer je v petih terminih letovalo 150 otrok in mladostnikov.  V letošnjem letu je Karitas za otroke prvič organizirala termin letovanja na Rakitni in sodelovala pri organizaciji treh terminov Mavričnih počitnic – poletnega počitniškega programa za otroke v Portorožu.

Letovanja tudi za socialno ogrožene starejše

Pred in po glavni poletni sezoni pa se v Sočni hiši na strokovno vodenih tednih zbirajo starejši. Program letovanja, kjer letuje več kot 100 starejših,  je prilagojen njihovim zmožnostim in obsega sprehode, izlete, kopanje in druženje. Vsak dan imajo starejši možnosti razbremenilnih pogovorov, ki jih preko leta lahko nadaljujejo z aktivnostjo Povezani preko telefona. Za vse, ki bi se še želeli dodatno prijaviti, je odprta telefonska številka 069 928 187, kjer se vsak dan med 9. in 20. uro prijavljajo vsi starejši in osamljeni, ki bi želeli redno poklepetati z mladimi prostovoljci. Na Slovenski karitas pričakujejo, da bo po zaključku poletnega vrveža teh klicev več.

Na Karitas se zavedajo, da letovanja ne bi bilo brez številnih darovalcev, ki svoj dar namenijo pomoči ljudem v stiski. Letovanja so v veliki meri sofinancirana  tudi s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter Fundacije Radia 1. Iskrena hvala!