Rezultati literarnega natečaja »Migracije.Povezanost.Razvoj.«

Willing to learn, and work, and strive,

step by step you see me climb.

Thousand others just like me,

becoming the backbone of our new society.

Ivana Mušič Lap


Slovenska karitas je v sklopu projekta MIND pripravila literarni natečaj za dijakinje in dijake srednjih šol, ki je potekal med marcem in junijem 2020. Pod naslovom »Migracije.Povezanost.Razvoj.« so bili srednješolci in srednješolke spodbujeni/e, da s svojimi literarnimi deli prispevajo k rušenju stereotipov o migracijah ter pripomorejo k povečani ozaveščenosti o povezanosti migracij in globalnega razvoja. Sodelovali so lahko z esejem, zgodbo ali pesmijo.

Petčlanska strokovna komisija je prispele izdelke ocenila glede na ustreznost, kakovost in kreativnost. Podelila je tri individualne nagrade ter posebno skupinsko nagrado za razred, ki jo je prejel 3 A GSŠRM Kamnik, pod mentorstvom profesorja Milana Mandeljca.


Zmagovalka literarnega natečaja je postala Ivana Mušič Lap s pesmijo »The backbone«.

Na drugo mesto se je uvrstil Jaša Krevh s pesmijo »Tujec«.

Tretje mesto je zasedla Helena Potočnik z esejem »Migracije so priložnost za razvoj«.


Poleg zmagovalcev je strokovna komisija izbrala še dodatnih 20 literarnih del, ki dodobra predstavijo pogled mladih na migracije. Vsi prispevki so objavljeni brez vsebinskih in jezikovnih popravkov.

Eseji

Pesmi

Zgodba


This image has an empty alt attribute; its file name is logoti-združeno-300x83.png

Nagradni natečaj je nastal v sklopu 3-letnega projekta MIND, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS, preko katerega si 12 partnerskih organizacij Karitas iz 11 evropskih držav prizadeva za povečanje ozaveščenosti javnosti o povezanosti migracij z globalnim razvojem (vzroki za migracije), spodbuja k sprejemanju ljudi iz drugih kultur in okolij, ozavešča o pomenu aktivne vloge migrantov pri soustvarjanju razvoja v gostujočih in izvornih državah ter spodbuja k uresničevanju Ciljev trajnostnega razvoja. Izražena mnenja predstavljajo mnenja dijakov in ne uradnega stališča EU in Vlade RS.